Vitamine- en kunstvezelbedrijf DSM zet enkele bedrijfsonderdelen apart die al langer in de etalage stonden.

Dat maakte het speciaalchemiebedrijf maandag bekend. De transactie levert de onderneming netto tussen de 300 en 350 miljoen euro in contanten op.

CVC krijgt een belang van 65 procent in de nieuwe onderneming. De overige 35 procent blijft in handen van DSM. De verkoop resulteert in een boekverlies van 130 miljoen euro, dat verantwoord zal worden in de resultaten over het eerste kwartaal.

DSM verwacht de deal in het derde kwartaal af te ronden. DSM gebruikt de netto-opbrengst om de schuld te verlagen, zei topman Feike Sijbesma in een toelichting.

Met de transactie is een ondernemingswaarde van 600 miljoen euro gemoeid. Daarnaast is een winstregeling overeengekomen die kan oplopen tot 175 miljoen euro. Details daarover maakt DSM niet bekend, zei Sijbesma.

Het nieuwe bedrijf wordt gefinancierd met een kapitaalinjectie van beide aandeelhouders en een overbruggingskrediet van 100 miljoen euro dat verstrekt zal worden door DSM.

Grondstoffen plastics en nylon

Ook de wereldwijde activiteiten van DSM op het gebied van de productie van caprolactam, een grondstof voor plastic en nylon, maken deel uit van de overeenkomst. Daarbij is afgesproken dat het nieuwe bedrijf voor een periode van vijftien jaar voorziet in ten minste 80 procent van DSM's eigen behoefte aan caprolactam.

De af te stoten onderdelen waren afgelopen jaar goed voor een omzet van 2,1 miljard euro. Het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) bedroeg 106 miljoen euro.

Focus op vitamines en industriële materialen

De verkoop past in de strategie van DSM om zich toe te leggen op de productie van toevoegingen voor de voedingsmiddelenindustrie, zoals vitamines, en van materialen en coatings voor onder meer de automobielindustrie. Daardoor moet het productaanbod minder gevoelig worden voor economische schommelingen.

Sijbesma noemde de samenwerking met CVC ,,voor alle partijen de beste oplossing''. DSM zet een belangrijke strategische stap en de werknemers van de betreffende onderdelen krijgen daarmee duidelijkheid. Ook gloort er volgens de topman weer groeiperspectief, omdat er investeringsruimte komt die er onder de vleugels van DSM niet was.

Het is de bedoeling dat DSM zijn belang op termijn afstoot. Er zijn volgens Sijbesma geen afspraken gemaakt over wanneer dat op zijn vroegst mag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl